Múzeumok Őszi Fesztiválja

Magazin > Programajánló

A hosszúra nyúlt nyár, s a ragyogó napfénnyel beköszöntött ősz szinte állandóan a szabadba csábít bennünket.

 Utazóna 2019-10-16

Talán meg sem fordul a fejünkben, hogy múzeumba menjünk, inkább kiélveznénk az „Indián nyár” melengető sugarait, pedig már majdnem félidejénél tart a hagyományosan megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Fesztiválja.  Idén több, mint 1500 program, közel 150 helyszínen várja a látogatókat november 10-ig a budapesti múzeumoktól a vidéki tájházakig.  S bár a múzeumlátogatásról először talán a zárt terek, sokszor komor épületek juthatnak eszünkbe, ez a fesztivál más: biciklis barangolásokat, felfedezéseket, interaktív élményeket minden korosztálynak és természetesen tudományos találkozásokat.

„A világ csodái – Felfedezések kora” jelmondatot viseli az idén 14. alkalommal megrendezésre kerülő programsorozat, mely gondolatiságában a 2019-es év több, az egész világot érintő áttörés évfordulója. 500 éve 1519. szeptember 20-án indult útjára a Magellán vezette Föld körüli expedíció s hajózta körbe a világot. 250 évvel ezelőtt kezdődött az ipari forradalom, mely Nagy-Britanniában, majd Európa és Észak-Amerika egyes régióiban átfogó társadalmi, gazdasági és technológiai változásokat okozott.

Idén a hazai muzeális intézmények a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében színes programok kialakításával vesznek részt európai kulturális örökségünk sokszínűségének és gazdagságának bemutatásában, az évfordulók megünneplésében.  Újszerű, esetenként a megszokottól eltérő programokkal olyan korosztályokat, célcsoportokat is igyekeznek elérni, akiknek aktív múzeumi részvétele az eddigiekben nem volt kiemelkedő.

A fesztivál kiemelt tematikái közé tartozik a „A lámpás én vagyok” – Tanárok napja és az Óvodapedagógusok napja, amellyel kimondottan a pedagógusokat kívánják megszólítani és beavatni az iskolán kívüli élményalapú oktatás számára lehetőségek tárházát kínáló múzeumi kínálatba. A 16+ Felfedezők nyomában társas programjai középpontjába idén a felfedezők kerülnek. Játékos megoldásokkal, kísérletekkel tarkított, meghökkentő társas interakciókkal és élményszerű tudásátadással a tinédzserek, fiatal felnőttek számára szeretnék megkönnyíteni egy-egy múltbeli innováció beépítését a tudásanyagba.

Tudományos találkozások a múzeumban témakörben természettudományos, technikai, ipari, gasztronómiai felfedezések és változások hatásait kívánják bemutatni múzeumi környezetben, interaktív módon, melyek segítik a diákok számára a tananyag elsajátítását és a bevésődést.

Múzeumi szünetelő programsorozat az iskolai őszi szünet tartalmas eltöltésére október 26. és november 3. között várja a vakációzókat különféle családi programokkal, táborokkal.

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! - programok biciklis és gyalogos kirándulásokkal járják körbe és fedezik fel a tágabb környezetünkben található kulturális helyszíneket, építészeti remekeket, történelmi emlékeket, növényvilágunkat vagy éppen gasztronómiai különlegességeinket. A népszerű Pincétől a padlásig tematika programjai lehetőséget nyújtanak a színfalak mögé történő bepillantásra. A Múzeumi Őszbúcsúztató tematika programjai családi napokkal, múzeumi fesztiválokkal, kiállításokkal várják az érdeklődőket.

Az Utazó múzeum tematika kapcsán idén közel 50 alkalommal vállalkoznak a hazai múzeumok arra, hogy a kultúrához való hozzáférést segítve elvigyék az oktatási intézményekbe múzeumpedagógiai foglalkozásaikat és demonstrációs tárgyaikat.

A fesztivál keretében kerül sor a XI. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciára, melyet Székesfehérváron a Múzeumpedagógiai Nívódíjjal elismert Szent István király Múzeum – Hetedhét Játékmúzeumában rendeznek meg „A játék csodái. Csodás játékok a múzeumban” címmel.

Részletes információk a programokról: www.oszifesztival.hu oldalon

Szucsi

Múzeumok Őszi Fesztiválja
Múzeumok Őszi FesztiváljaMúzeumok Őszi FesztiváljaMúzeumok Őszi FesztiváljaMúzeumok Őszi Fesztiválja

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!