Már látogatható Budapest első levendulaparkja

Magazin > Turisztikai hírek

Szelfipontok és lila padok is kerültek az 5800 tő levendula közé Újpesten

 Utazóna.hu 2022-08-15

Néhány nappal ezelőtt megnyitott az Újpesti Levendulapark. A Szilas-patak partján kialakított zöldterületen 5800 tő levendula és 1400 más évelő növény mellett sétálóösvények, szelfi- pihenőpontok, lila padok, fehér ülőkavicsok, pergolák és napelemes térlámpák várják a látogatókat. A mindenki számára nyitott, ingyenesen látogatható terület Újpest és a főváros első levendulaparkja is egyben.

A Szilas-patak partján került kialakításra az Újpesti Levendulapark, ahol a káprázatos virágok mellett számos pihenőalkalmatosság is helyet kapott. Újpest első levendulaparkján hónapokon át dolgozott Újpest Önkormányzata. A területet sétálóösvények, szelfi- és pihenőpontok, lila padok, fehér ülőkavicsok, pergolák, napelemes térlámpák, közel 5800 tő levendula és 1400 más évelő növény díszítik.

“Múlt hét szombaton adtuk át a nagyközönség számára a levendulaparkot, mely már délután élettel telt meg. A növényeknek - hiszen idén ültettük őket - még kell idő, hogy megerősödjenek és megbokrosodjanak, de már most szépek, jövőre pedig igazán impozáns látványt nyújtanak majd. Nagyon örülök annak, hogy nemcsak a helyi lakosság, hanem a környező településekről is eljönnek megnézni ezt az új parkot” – mondta Dr. Trippon Norbert alpolgármester, a levendulapark ötletgazdája.

A látogatók közül sokan érkeznek gyalog, biciklivel és kutyával is, hogy megcsodálják, és megérezzék a levendulaillatot. A park ideális helyszín egy sétához, beszélgetéshez, vagy egyszerűen csak egy kis pihenésre. A terület estére sem zár be, hiszen az odatelepített 5 napelemes térlámpáknak köszönhetően sötétedés után is biztonságos.

Újpesten nem ez az egyetlen úttörő zöld kezdeményezés. A kerületben nemrég fejeződött be a zöld mozgalommá fejlődött esővízgyűjtő és komposztáló program, melynek keretében több mint hatszáz eszközt osztottak szét a helyi lakosságnak, 300 literes esővízgyűjtőket, 900 literes komposztálóládákat, illetve a panelban, erkélyes lakásokban élőknek úgynevezett konyhai komposztálókat, mely újdonságnak számít, továbbá jövő héten átadásra kerül egy újabb közösségi kert is a kerületben, ahol negyven szerencsés lakos kezdheti meg a városi kertészkedést.

És hogy mi lesz elvirágzás után a levendulával? Az önkormányzat tervei szerint az Újpesti Szociális Foglalkoztató megváltozott munkaképességű munkatársai illatzsákokat fognak készíteni a lemorzsolt vir

Már látogatható Budapest első levendulaparkja
Már látogatható Budapest első levendulaparkjaMár látogatható Budapest első levendulaparkjaMár látogatható Budapest első levendulaparkja

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!