Kefalonia, a szabadság érzete

Magazin > Hasznos tippek utazóknak

Azon ritka görög szigetek egyike, amelyen kevés a turista, ami előny és hátrány is turistaként, de mindenképpen izgalmas.

 Szabó Péter 2016-08-03

Azoknak az utazónak, akik számára a nyaralás a bulizást, hangos esti/éjszakai/hajnali partikat, diszkókat, Michelin csillagos éttermeket, elit cukrászdákat, divatos helyeket, felkapott boltokat, klubokat, fesztiválokat jelenti, azoknak felesleges Kefaloniára menniük. Akinek viszont fontos a sok fával benőtt vidék, a szép, zömükben nem túlzsúfolt strandok, a csendes, kulturális és infrastrukturális értelemben ingerszegény, viszont természeti értelemben gazdag környezet, a kiváló házias ételek, akiket romantikus hangulatba hoz, hogy végre nem vonja el a figyelmüket semmi a párjuktól, akik szeretik a csendes esti beszélgetéseket, amit nem zavar meg semmilyen külső inger, akik szeretik zavartalanul megnézni a cserepes teknősök tojásrakását, majd a kis teknősök vízre szállását, akiket érdekel Görögország egyik legjelentősebb múzeuma és régészeti feltárásai, azoknak kötelező választás Kefalonia.

Pedig hatalmas, a Jón tenger legnagyobb szigetéről beszélünk. A harmadával kisebb Korfun mégis háromszor többen élnek, ami jól jelzi, mennyire kevésbé felkapott hely. Persze a magas hegyek – legmagasabb pontja az 1628 méterig nyúló Ainos hegy – és a meredek sziklafalak is megnehezítik itt az életet.

Ennek ellenére már időszámításunk előtt 40 ezerből is vannak jelei az ember jelenlétének a szigeten, bár kétségtelenül a mükénéi korban volt a legjelentősebb szerepe. Ebből a korból található Argostoli-n Görögország talán legfontosabb, bár nem túl nagy múzeuma. A Régészeti múzeum tárlata minden múzeum és történelemkedvelő számára örök élményt nyújt.

Persze nem csak a történelem miatt vonzó a sziget, hanem a megközelíthetetlensége miatt is. Kefalonia ugyanis tudatosan korlátozza az ide érkező repülőjáratok számát. Az a kevés turista viszont, aki eljut ide csodás, idilli tájakat láthat: füge-, olaj-, narancs- és citromfák, a csak itt honos kefalóniai feketefenyők, szőlőtőkékkel teli dombok - köztük a csak itt termő robola tőkék, melyeknek híres borát minden ínyencnek kötelező megkóstolnia -

hegyek, dombok, sziklák nyújtotta csodálatos panorámák, virágerdővel teli tisztások, melyeket kis kolostorok szakítanak meg, vagy épp az állítólag mozgó Kounopetra kolónia sziklái. Mégis számomra amiért mindenképpen érdemes ide látogatni, az ez az élmény:

Ugye mindenki úgy látja, hogy nem lökdösődnek a homokos strandon a turista hadak? Jó, persze vannak „sűrűbben” látogatott partszakaszok, de ha jobban belegondolunk, hogy a kisebb Korfu strandjain majd tízszer annyi turista zsúfolódik, mégis elférnek, akkor elképzelhető, milyen kivételes, álomszerű élményt jelent Kefaloniai strandon nyaralni. Ahol a zsúfoltság mondjuk ezt jelenti

felkapott helyeken ezt

Még a legfelkapottabb Mirtos strandon is el lehet férni

Persze imádni való assos kikötővároskája is, ami nem csoda, ha ilyen partszakasza van, és Fiscardo kikötője sem csúnya.

Akinek ez sem elég, az nézze meg a Melissani nimfáról elnevezett barlangot

ami egy félig sós, félig édesvízzel teli tó. És ha már barlang, akkor Drogirati cseppköveiért is érdemes a föld alá menni.

Akinek mégiscsak szüksége van egy kis nagyvárosi hangulatra, annak ott van a főváros, Argostoli, ahol már egészen zajos életre is bukkanhatunk, boltokkal, szórakozóhelyekkel, cukrászdákkal, éttermekkel, és mindennel, amit egy turistaközpont nyújtani képes. Más kérdés, hogy shopingolás tekintetében kicsit drágább a többi szigetnél Kefalonia, tehát ha nem fontos, akkor inkább érdemes más görög területen beszerezni a szuveníreket.

Aki csak teheti, kóstolja meg a kiváló sajtjaikat és az olajbogyóikat és olajaikat, már csak azért is, mert a sziget erről talán a leghíresebb, hiszen a beültethető területek több mint felén olajfák vannak, tehát akad némi gyakorlatuk a jó elkészítésükben.

És ha már tele a has és egy csendes naplementét szemlél az utazó a tengerparton, akkor csak képzelje hozzá Corelli kapitány mandolinjának hangjait.

Aki pedig most kap kedvet hozzá, az siessen a Personal Tourshoz és foglalja le a jegyét a következő járatra Kefaloniára!

Kefalonia, a szabadság érzete
Kefalonia, a szabadság érzeteKefalonia, a szabadság érzeteKefalonia, a szabadság érzeteKefalonia, a szabadság érzete
Kefalonia, a szabadság érzeteKefalonia, a szabadság érzeteKefalonia, a szabadság érzeteKefalonia, a szabadság érzete

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!