Hol lehet jót enni a Balatonon?

Magazin > Gasztronómia

A Balatoni Gasztrotérkép szerkesztői szerint megvan a válasz és bizonyos értelemben nehéz velük vitatkozni.

 Szabó Péter 2016-10-17

Természetesen kritikusan gondolkodó emberként, ha kicsit gonoszkodni akarunk, akkor megállapítható, hogy olyan nagyon nem kellett megfeszülniük a szerkesztőknek, hiszen elég csak megnyitni a Gault&Millau magyarországi weboldalát és az ország legfelkészültebb étteremkritikusainak az egész országra vonatkozó ajánlásait, értékeléseit láthatjuk. Kis olvasás után kiderül, hogy a weboldal által javasolt vendéglátóhelyek nagy vonalakban megegyeznek a Gault&Millau magyarországi étteremkritikusai értékelése szerinti legjobb éttermekkel. De legyünk jóindulatúak és értékeljük az igyekezetet, mert az is valami.

Abban mindenképpen megegyezhetünk, hogy a balatoni étkezés még mindig lutri, hiszen a fenti kínálatban található kiemelkedő éttermek oly csekély számot mutatnak, hogy képtelenség lenne rájuk bízni az összes balatoni nyaraló éttermi kiszolgálását. Még százalékosan is nehéz lenne kifejezni, milyen mértéket képviselnek ők a tóparti gasztronómiában. Ebből következik, hogy a vendégek több, mint 99%-a még mindig legjobb esetben is középszerű szolgáltatásokkal kénytelen megelégedni. Hogy milyen arányt képvisel ebből a silány szint, azt még senki sem mérte fel, pedig lehet, hogy az lenne az igazán érdekes és kiemelkedően fontos információ, de belátható, hogy ez embert próbáló feladat lenne.

Marad tehát a legjobbak felemlegetése, amitől óhatatlanul is egy fennhéjázó, elitista, piperkőc sznob alaknak tűnünk az átlag nyaraló szemében. (Még akkor is, ha ezek a vendéglősök tényleg igyekeznek a legtökéletesebb színvonalat megteremteni a vendégeik számára a maguk nívóján, ami mindenképpen elismerésre méltó.) Épp ezért nem tesszük. Akit érdekel ez a lista, az úgyis megtekintheti a legjobbakat a fentebb jelzett szakoldalakon. Mi sokkal inkább a névtelenségbe burkolózó vendéglátóhelyeket szeretnénk felfedezni, akik a középszer legjobbjai, akik tisztességes vendéglátást gyakorolnak elfogadható árakon. Ami szintén kuriózum a Balaton környékén.

Épp ezért Kedves Olvasóink tapasztalatait szeretnénk fórumra hívni egy méretes „Az én kedvenc éttermem/bisztróm/kifőzdém/cukrászdám/lángosozóm” dicsőségfal létrehozására. Mivel befolyásolni nem szeretnénk senkit, így most nem nevezzük meg a mi legjobbjainkat, amúgy is a mi szavazatunk pont ugyanannyit ér, mint minden Balaton imádóé. Tehát kapjon mindenki klaviatúrát és tudassa velünk és mindenkivel, hol evett-ivott a legjobbat a Balaton környékén. 

Hol lehet jót enni a Balatonon?
Hol lehet jót enni a Balatonon?Hol lehet jót enni a Balatonon?Hol lehet jót enni a Balatonon?

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!