Ha vége a nyárnak...

Magazin > Programajánló

Lehet, hogy vége a nagy nyaralásoknak, a forró napsütés és semmittevés időszakának, de jön az ősz csodás színeivel, megannyi kirándulási lehetőséggel, melyet országszerte különleges programokkal tehetünk még emlékezetesebbé.

 Szucsák 2017-08-29

A wellness hétvégeket őrizzük hűvösebb napokra! Most még gyönyörködjünk a táj szépségében, túrázva élvezzük  a természet varázsát,  vagy fedezzünk fel eddig még rejtve maradt látnivalókat!

Sopron városa önmagában is megér legalább egy hétvégét, de a környéke is igazi élmény-csemegékkel szolgál. Szeptemberben egy világpremier részesei lehetünk, ha ellátogatunk a várostól pár kilométerre található Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházba - Stanley Jordan és három jazzvirtuóz közös koncertjére.

Stanley Jordan, a nemzetközi jazzélet sztárgitárosa, zeneszerzője koncertezik szeptember 30-án a Fertőrákosi Barlangszínházban. Világpremierként játszik együtt a műfaj egyik legnagyobb basszusgitáros csillagával, a virtuóz Christian Galvezzel és két magyar zenészlegendával, Horváth Kornél ütőssel, valamint Dörnyei Gábor dobossal.
A négy remek zenész először muzsikál együtt ilyen formációban, ezért világpremiernek számít a közös fellépésük. Stanley Jordan kimondottan a barlangszínház egyedülálló atmoszférája miatt vállalta, hogy eljön Magyarországra. Az amerikai, a brazil, az afro és az európai zenekultúrából merítve hoznak létre izgalmas zenét a műfaj kedvelőinek legnagyobb örömére. Különleges produkciókkal is készülnek, többek között Bartók Béla- és Jimi Hendrix-művet is játszanak egyedi feldolgozásban.

A helyszín, 2001 óta az UNESCO világörökség részeként számon tartott Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, egészen különleges együttese a természeti, civilizációs és kulturális értékeknek. A rendkívüli terület kulturális hasznosíthatóságát Dohnányi Ernő (1877–1960), híres zeneszerző és karmester látta meg először, s előbb szabadtéri játékokat, majd a barlangtér kőcsarnokait felhasználva az 1930-as években már hangversenyeket is rendeztek itt. Többszöri elfelejtettség, majd újjáéledés után 2015-től, egy európai  uniós felújítás után egy minden színházi és nézői igényt kielégítő un.  Barlangszínház jött létre, mely kíváló akusztikai adottságok mellett nagy formátumú opera, operett, musical és táncszínházi előadások, koncertek bemutatására lett alkalmas, s várja tavasztól őszig fantasztikus programkínálattal a hazai és a környező országokból érkező vendégeket.

A szeptember 30-án sorra kerülő Stanley Jordan koncerten egy valódi örömzenére számíthatunk. Itt lesz vele a színpadon a világ egyik legnagyobb basszusgitáros virtuóza, zeneszerzője, a chilei származású Christian Galvez, akit  a kritikusok „basszusgitáros géniuszként” emlegetnek. Az együttzenélésnek két magyar híresség is közreműködője lesz: a Kossuth-díjas Horváth Kornél  akit 2016-ban a világ legjobb ütőhangszeresének választott a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes oldala. Ötvenféle ütőhangszeren játszik egyedi, általa kifejlesztett stílusban. A zenei négyes negyedik tagja a ma már Londonban élő Dörnyei Gábor, a hazai könnyűzenei és ütősélet egyik meghatározó személyisége. Londonban játszott a  West End 10 éve telt házzal futó Queen - Wewill rock you darabjában, és tagja volt a Michael Jackson életéről szóló, világszerte turnézó Thriller Live musical csapatának. Tanít a londoni Kortárs Zeneművészeti Akadémián és Európa legnagyobb zenei iskoláiban tart dobos mesterkurzusokat.

További információ és jegyvásárlás: www.prokultura.hu  www.barlangszinhaz.hu

https://www.fertorakosikofejto.hu/programok/146-stanley_jordan_koncert.html

A koncert előtt érdemes időt szánni a “SZIKLAI BENGE” tanösvény bejárására, ahol a Fertő melléke és a Fertő-Hanság Nemzeti Park természeti értékeiben gyönyörködhetünk, a kőfejtő TÉMAPARK-jában közettani és őslénytani időutazásban vehetünk részt, de megismerkedhetünk az un. lajtamészkő bányászatának történetével, a kőfejtés különleges eljárásával, mely Bécs és Pozsony építészeti remekeiben is felfedezhető.

(Szucsák)

Ha vége a nyárnak...
Ha vége a nyárnak...Ha vége a nyárnak...Ha vége a nyárnak...

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!