Geológiai titkok nyomában Ipolytarnócon

Magazin > Hazai tájak, wellness

Budapesttől 140 km-re található Ipolytarnóc, kontinensünk egyik legösszetettebb, látványosan kiépített ősmaradvány-lelőhelye.

 Utazóna 2019-09-02

Bármennyire tombol még a nyár,- a Nap sugarai szinte a betont is elolvasztják, - vége lesz. Ennek biztos előjele, hogy kezdődik az iskola és akkor úgy illik, hogy elromoljon az idő. Szegény elsős nebulók rendszerint már ezért is életre szóló élményként élik meg szakadó esőben megtenni az első lépéseket az iskolába.

De ne legyünk ennyire borúlátóak. Az iskolaidőszak valóban elkezdődik, de jön a változatos színekben pompázó ősz, a túrázások, osztálykirándulások időszaka. Az időjárás kegyeiből még több héten át válogathatunk a közelebbi-távolabbi úti célok, túraútvonalak között, kutathatjuk a természet rejtett kincseit, vagy több évmilliós titkait.

Budapesttől 140 km-re található Ipolytarnóc, kontinensünk egyik legösszetettebb, látványosan kiépített ősmaradvány-lelőhelye. Az 1944-ben védetté nyilvánított világhírű természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa által elpusztított ősvilág páratlan gazdagságú lelőhelye. A terület legfontosabb ősmaradványai a cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok és az ősállati lábnyomok. Kiemelkedő természeti értéke miatt 1995-ben Európa Diplomával tüntették ki, 2000-ben pedig felvették az UNESCO Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékébe.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület és Bemutatóhely a geológia, földtani titkok iránt érdeklődők számára valódi kincsesbánya. Vezetett túrákon, tanösvényeken látogathatunk a magyar Pompei-nek is nevezett hatalmas területen, ahol a vulkáni hamu és láva „jótékony” hatása következtében őrződtek meg az ősmaradványok. Aki még nem járt arra, akár egész napos programot is tervezhet. Mindeddig csupán tavasztól ősz végéig. A közelmúltban megnyílt állandó kiállítással immár egész évben várja az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület a látogatókat az Ősfenyő Belépő Látogatóközpontban. Az egész kiállítás megvalósítása során fontos szempont volt a fogyatékkal élők segítése, az akadálymentesítés biztosítása.

Az Idősíkok találkozása – Az Ipolytarnóci Ősmaradványok múltja c. kiállítás bemutatja az 1830-as években kezdődött és máig tartó feltáró munkát, kapcsolatba állítva a sokmillió éves geológiai múlttal. A tárlat segít megérteni például, hol helyezkednek el korban az itteni leletek a dinoszauruszokhoz vagy éppen a mai emberhez képest, és választ ad számos olyan kérdésre, amelyet a látogatók feltettek a geológiai túrák során. A vizuális megjelenítés hozzájárul ahhoz, hogy a szövegek elolvasása nélkül is érthetőek, értelmezhetőek legyenek a látottak. A kutatások iránt mélyebben érdeklődőket oly módon segítik, hogy összeállították a területről megjelent cikkek jegyzékét, és elkezdték a fotók összegyűjtését is, amelyből egy válogatás már megtekinthető.

A kiállításon minden kipróbálható: megsimogathatók a lábnyomok és a bemutatott ősfák, és a látogatók szelfizhetnek az ősállatokkal. A gyerekek számára – különböző korcsoportok alapján – a szeptemberben debütáló okostelefonos játék nyújt majd plusz élményelemeket. Ehhez módszertani útmutató is készül az osztálykirándulásokat kísérő pedagógusok részére, de a kiállítás minden korosztály számára érthető és élvezhető e nélkül is. A gyerekkel érkező családok körében különösen nagy sikert arat a 4D-s mozi, amelynek meglátogatása benne van a belépőjegy árában. További információk:

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

(Szucsák)

Geológiai titkok nyomában Ipolytarnócon
Geológiai titkok nyomában IpolytarnóconGeológiai titkok nyomában IpolytarnóconGeológiai titkok nyomában IpolytarnóconGeológiai titkok nyomában Ipolytarnócon

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!