Európa legjobb desztinációi 2018

Magazin >

Európa legjobb desztinációi 2018

 Szabó Péter 2018-09-10

Esküszöm, nem az én listám, de baromira tetszik. Már csak azért is, mert megint ott vagyunk a top tízben.

 

Jó, nem mi vagyunk a legjobbak, de olyanokat előzünk meg, akik állandóan toplistásak voltak. A listát a – nomen est omen – European Best Destination honlap állította össze és egy számomra meghökkentő várossal kezdi. Ugyanis az első a lengyelországi

 

Wroclaw. Persze értem én, hogy tényleg bűbájos főtérrel rendelkező város nagyon vonzó hely, de hogy a legelső legyen… Persze, aki szereti a mesebeli helyeket, annak tökéletes, mert a színes házaival, főterével, repkénnyel teljesen befuttatott múzeumával, cirádás díszítésű templomával, legalább 350 éves épületeivel az egész olyan, mint egy mézeskalács-városka. Tényleg imádnivaló, úgyhogy egye fene, most az egyszer legyen ez a legszebb. Mindenesetre a virágpiacát és a botanikus kertjét senki se hagyja ki, ha ott jár.

A második helyen egy homlokegyenest más szemléletű város áll, ahol zseniálisan ötvözik a modern építészetet a tradíciókkal. A spanyolországi Bilbaóban mindenki talál kedvére látnivalót és még a baszk konyha is a legjobbjait nyújtja itt. Zseniális választás.

A harmadik helyen a Párizstól nem messze levő Colmar ékeskedik, amely Wroclaw nyugati párja. Cukorfalat az egész, még azon se lepődnék meg, ha Jancsi és Juliska is ott lakna békességben a vasorrú bábával. Egyesek kis Velencének is nevezik, de ez úgy hülyeség, ahogy van – ahogy az is eszeveszett marhaság, hogy Wroclawot a lengyel Velencének hívják egyesek -, mert Velence sosem tud olyan cuki lenni, mint Colmar. A 12-16. századi házai totális időutazást biztosítanak az ide látogatóknak.

És most jöjjön egy személyes kedvencem, a horvátországi Hvar városkája, amely ezen a listán a negyedik. A sziget legfontosabb kikötője egy kész csoda. Az öblöt nagyjából U alakban öleli körbe egy domb, aminek a tetején egy vár áll, fergeteges panorámával. Szemben kis szigetecskék díszítik a tengert, mintha egy feng shui mester készítette volna. A szigeten kiváló borokat készítenek, és a kikötőbe rendszeresen érkeznek a friss hallal, szóval aki itt nem érzi jól magát, az magát okolja.

Az ötödik Riga ugyanazt tudja, mint Wroclaw és Hvar, csak kicsit északabbra. A lett főváros nem véletlenül az Unesco világörökség része. Az óvárosa, a szecessziós épületei, a csodás néprajzi múzeuma, a majd 800 éves Szent Péter templom, a városház tér, a dóm méltán híressé teszik. Ja, és itt is baromi jók a halételek.

Hatodiknak érkezik egy klasszikus, az olaszországi Milano. Felsorolhatatlan, miért kell és érdemes ide ellátogatni, így nem is teszem. Maradjunk annyiban, hogy abszolút bakancslistás hely, és aki már járt itt, az visszavágyik.

A hetedik helyen is egy talán még méretesebb klasszikus található, a görögországi Athén. Itt is felesleges sorolni az okokat a miértekre, mert verhetném a klaviatúrát hetekig. Szintén bakancslistás hely.

És most jöjjön az, amiért ezt az egész listát meg akartam örökíteni: hízzon a májunk, magyarok, mert a nyolcadik helyre Budapestet választották. Ugyan szerintem ez a legszebb város nem csak Európában, de a világon is, de egye fene, most az egyszer legyen másnak is jó. Mit csináljak, néha rám tör az engedékenység…

S hogy miért hízzon a májunk? Például azért, mert megelőzzük a kilencedik Lisszabont, a tízedik Bohinjt, a tizenegyedik Prágát, a tizenkettedik Kotort, a tizenharmadik Párizst, a tizennegyedik Bécset és a tizenötödik Amszterdamot. Azért ez nem rossz.

 

Európa legjobb desztinációi 2018

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!