Egy másik Karpathos

Magazin > Görög pillanatok

Ki Karpathosra megy, annak tenger e táj, pedig van ott más is, ami bőven megéri a felfedezés fáradtságát.

 Szabó Péter 2016-06-13

Egy átlagos turista számára Karpathosra menni kiváló strandokat, első osztályú szörföző, kite-ozó helyeket, felfedezetlen tengerpartokat, jó ételeket jelent ez a kevéssé ismert sziget, ami teljességgel érthető. Más kérdés, hogy Karpathos nem csak ebből áll, sőt, a görögök számára pont nem ez a legfőbb értéke, hanem a hagyományőrzés, ami a hegyi falvak egyik legfontosabb erénye. Mindemellett a hegyi létezés még egy másik élménnyel is megajándékozza az erre fogékony látogatót, mégpedig a csodálatos panorámákkal.

Ott van mindjárt Aperi, ami már csak azért is jó kiinduló pont, mivel a fővárostól, Pigadiától alig 8 km-re található és nem mellesleg 1892-ig a sziget fővárosa is volt. A 300 méter magasan fekvő kis település roppant takaros, szépen karbantartott házakkal, utcákkal igyekszik tudtára adni mindenkinek, hogy itt igényes népek laknak. A panorámája szintén kellemes, hiszen a tengert is látni innen.

A fővárostól délre hasonló távolságra egy másik bájos falucskát találunk. Menetes egyik legérdekesebb jellegzetessége, hogy egy sziklaszirtre építkeztek, ami elég drámai panorámát kínál.




Az oda vezető szerpentinről ránézni a falucskára is elég elrettentő látvány lehet egy tériszonyosnak, pedig mindenkinek ajánlott felfedezni a kis falu tavernáit, ételeit és különösen augusztusban a vallási ünnepeit, ami nem csak a vallásosoknak nyújt felejthetetlen élményt, ahogy az Agios Antonius kápolna 800 éves freskóit sem a szent áhítat okán érdemes megtekinteni.

Mesochori már kicsit távolabb, közel 30 km-re található Pigadiától, de megéri a kiruccanást. Elég csak megtekinteni ezt a képet és máris érthetővé válik, miért.



A Cafe Skopi asztalainál ülve pedig ez a látvány tárul elénk:



Az egyetlen nehézséget a szűk utcácskák jelentik, amik alkalmatlanná teszik a falucskát az autóval való körbenézésre, így gyalogosan kell felfedeznünk, így viszont sokkal ember közelibbé válik a találkozásunk a helyiekkel. Külön élmény, hogy nem csak a tenger felé mutat lélegzetelállító látványt a városka, mivel ha a hátunk mögé nézünk, akkor ezt látjuk:



Nagy hiba lenne kihagyni.

Othos falucskáját a hegyvidéki nyaralást kedvelőknek találták ki. A közel 500 méter magasan fekvő település felújított házaiban minőségi szolgáltatásokat is képesek biztosítani, kiváló kávézóik, tavernáik vannak, így minden adott a jó szórakozáshoz. Természetesen nem csak számukra érdekes a település, mivel itt található Karpathos egyetlen népművészeti múzeuma, ahol a sziget elmúlt évszázadainak kulturális emlékeit őrzik.



Nem mellesleg szintén csodás környezetben fekszik.


 

Spoa már annyira autentikus település, hogy a turizmus számukra nem fontos, ők mezőgazdaságból tartják fenn magukat. Felettébb vallásos falucska, szinte minden utcának van egy kápolnája. Ezek felfedezése mellett a teraszosan művelt földek kiváló friss terményeiért is érdemes ide eljönni.

És ha már ennyire kerülgettük a legértékesebbet, hát a végén foglalkozzunk Olympos városkájával. Híres település, minden görög számára ismert, mint a leginkább hagyományőrző település egész Görögországban. A meredek domboldalakra épített házaival már olyan látvánnyal hívogat, amit nem szabad kihagynunk.



Persze visszafelé, a tenger irányába is nézegethetünk, mert az is lenyűgöző látvány.



Hagyományőrzésének alapját az is szolgáltatta, hogy sokáig rossz minőségi földúton lehetett megközelíteni, így eléggé elszigetelt volt a többi településtől. Itt komolyan veszik a helybeliek a kultúra őrzését, de tulajdonképpen saját szórakozásuk miatt is dudál kellemes népdalokat a méz árus, a finom ízekért sütnek kemencében kenyeret régi receptek szerint az asszonyok, vagy őrlik a búzát a szélmalmokban a molnárok. Jó, ez utóbbi már csak 3-4 malomra igaz a látható 70-ből, de megértjük, ha könnyíteni akarnak egy cseppet az életükön.



Leginkább a nők öltöznek csodaszépen hímzett hagyományos ruhákba, ami korábban az életük, kultúrájuk nagyon fontos részét jelentette, de mára csak ünnepekor hordják, kivéve turista szezonban, mert akkor minden nap.



Hja, a könnyű bevétel lehetősége őket is megérintette, de meg kell érteni őket is, hiszen Karpathoson sosem volt könnyű az élet. Nem véletlen, hogy a „turisták kora” előtt a sziget lakosságának közel fele vándorolt ki az USA-ba a jobb élet reményében. Ma meg minden szezonban visszatérnek, hogy őrizzék a hagyományokat és egy kis pénzt keressenek a turistákon. És ha ez az egyik módja annak, hogy a hagyományos életmód szépségei fennmaradjanak, akkor nagyon jól van ez így.
Csodás kézi szőtteseket, dísztárgyakat vehetünk, finom házias ételeket, izgalmas aromájú/ízű mézeket, olívaolajokat, máshol alig ismert ételeket kóstolhatunk, különleges hangzású dallamokat, énekeket hallgathatunk ebben az élő folklórmúzeumban.

Ennek fényében nem kétséges, hogy Karpathos korántsem egysíkú turistaparadicsom, hanem különleges atmoszférájú, eredeti kultúrájú, minden ízében érdekes, izgalmas, vonzó úti cél. Keressék fel a Personal Tours irodáját, foglaljanak le egy csinos szobát egy hotelban, vagy apartmanban és utazzanak el ide! Életre szóló élménnyel gazdagodnak.

 

Egy másik Karpathos
Egy másik KarpathosEgy másik KarpathosEgy másik KarpathosEgy másik Karpathos
Egy másik KarpathosEgy másik KarpathosEgy másik KarpathosEgy másik Karpathos
Egy másik KarpathosEgy másik KarpathosEgy másik Karpathos

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!