Díjazták a legszebb balatoni házat, pincét..

Magazin > Turisztikai hírek

Negyedik alkalommal hirdette meg az Év balatoni háza pályázatot a Balatoni Szövetség és a Nők a Balatonért Egyesület, hogy mint közleményükben írják: „népszerűsítsék és megismertessék a minőségi építészetet, és felhívják a figyelmet a Balaton térségében található példaértékű épületekre.

 Turiznus.com 2022-03-17

A minőségi építészetet népszerűsítő pályázaton idén egy csopaki lakóház, egy pécselyi pincészeti épület és egy fenyvesi gyermektábor nyert. A pályázaton azok az építészeti gyöngyszemek vehettek részt, amelyeket 2013. január 1. után vettek birtokba az építtetők.

A 2021-ben kiírt pályázatra összesen 13 pályamű érkezett, ebből 6 a lakó-, 5 a középület, 2 pedig az üdülő/gazdasági épület kategóriában. A pályázatkiíró képviselői, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, és a somogyi, veszprémi, zalai építész kamara meghívottjai alkotta zsűri ezúttal is ellátogatott a pályázatok helyszínére, majd döntött 8 legesélyesebb pályázóról.

Az Év balatoni lakóháza címet egy csopaki lakóház és kávézó érdemelte ki (tervezője Ujj Mészáros Krisztina), az Év gazdasági épülete kategóriában a pécselyi Balogh pincészet (tervezője Cserháti-Czene Andrea) nyerte el a legmagasabb díjat, a középület kategória győztese pedig az a balatonfenyvesi gyermektábor lett, amelynek tervezője Dénes György felelős építész volt.

A BSZ különdíját a balatonfüredi Lóczy-barlang látogatóközpontja érdemelte ki (tervezője Mezei László), a Magyar Építész Kamara a balatonboglári művelődési ház felújítási terveit készítő Mezei László munkáját díjazta, a Zala Megyei Építész Kamara különdíját pedig a hévízi Carbona Társasház tervezője, Bánfalvi Koppány kapta.

"A korábbiaknál kevesebb pályamű került a bíráló bizottság elé, ugyanakkor kétségtelen, hogy kedvező irányt vett és igényesebb a balatoni térség építészete. A pályaművek közül nekem az a fenyvesi gyermeküdülő tetszett legjobban, amely nem hivalkodó épületeivel, hanem játékosságával és a környezet tiszteletével hívja fel magára a figyelmet” - mondta lapunknak a zsűrizésben részt vevő Molnár Árpád. Siófok korábbi főépítésze - akit azért menesztettek a siófoki városházáról, mert határozottan ellenezte az Arany- és Ezüstpart épületóriásokkal való beépítését -, újfent mértéktartásra intett.

”Több déli-parti üdülőhelyen továbbra is előfordul, hogy lebontanak két-három kis házat, és helyükbe egy százlakásos apartmant építenek. Elég a Siófok okozta keserűségből” - fogalmazott Molnár Árpád, aki a bírálóbizottságban a Magyar Építész Kamarát képviselte.

Az Év balatoni háza 2021 pályázat díjait a megújult balatonboglári művelődési központban csütörtök délelőtt vették át a nyertes házépítők és tervezők.

Díjazták a legszebb balatoni házat, pincét..

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!