Digitális zöldigazolvány /”vakcina útlevél”

Magazin > Turisztikai hírek

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő egy az Unió polgárainak az utazását megkönnyítő dokumentum létrehozására az EU-n belül, a járvány idején.

 Utazóna 2021-03-30

A tanúsítványok az EU összes tagállamában érvényesek lesznek, melyről további részleteket tartalmaz a Bizottság weboldala.

Az igazolvány minden uniós országban érvényes lesz, díjmentes, tartozik hozzá QR-kód,  digitális és papír formátumban egyaránt elérhető lesz, az adott nemzeti nyelv mellett angolul is szerepelnek rajta az információk.

A nemzeti hatóságok felelnek az igazolványokért,  melyeket kiállíthatnak például kórházak, tesztközpontok, egészségügyi hatóságok. A digitális változat mobil eszközön tárolható, de papíralapú változatot is lehet kérni, mindkettőhöz tartozik QR-kód, valamint a hitelesség érdekében digitális bélyegzővel rendelkezik.

A digitális zöldigazolvány a legfontosabb szükséges információkat fogja tartalmazni, például a nevet, a születési időt, a kiállítás dátumát, a védőoltással/teszteléssel/gyógyulással kapcsolatos lényeges információkat és egy egyedi azonosítót.

Az igazolvány csak korlátozott mennyiségű szükséges információt fog tartalmazni, amelyet a felkeresett országok nem őrizhetnek meg. Ellenőrzés céljából csak az igazolvány érvényességét és hitelességét fogják megvizsgálni, amihez a kiállítót és az aláírást fogják ellenőrizni. Az egészségügyi adatok a digitális zöldigazolványt kiállító tagállamnál maradnak.

Az igazolvány létrehozásának egyik célja, hogy birtokosai utazáskor mentesüljenek a karantén alól.  Azonban adott ország esetenként előírhat a látogatóknak karantént vagy plusz tesztet, ilyenkor viszont meg is kell indokolnia a döntését és  értesítenie kell a Bizottságot és az összes többi tagállamot.

 Az oltási igazolványt mindenki megkapja, függetlenül attól, hogy milyen vakcinával oltották, de a tagállamoknak csak azokra az oltásokra vonatkozóan kell elfogadniuk, amelyek megkapták az uniós forgalomba hozatali engedélyt, vagyis az EMA is jóváhagyta őket. A tagállamok ugyanakkor dönthetnek úgy, hogy ezt kiterjesztik azokra az uniós utazókra is, akik más oltást kaptak.

Digitális zöldigazolvány /”vakcina útlevél”

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!