Csupa különlegességet tartogat a tavasz

Magazin > Turisztikai hírek

Csupa különlegességet tartogat a tavasz – lenyűgöző produkciók, orosz alkotók és Liszt művei a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválon!

 Utazóna.hu 2018-11-13

Joseph Calleja, Jordi Savall, a Theater Basel Balettegyüttese, Snétberger Ferenc, Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták, a Moszkvai Csajkovszkij Zenekar, Eric Whitacre, Ji, Kristjan Randalu és a szaxofonlegenda David Liebman, Judith Hill, a GoGo Penguin, Goda Gábor és az Artus. 2019-ben április 5-től 22-ig tart a kulturális tavasz: a régió egyik legfontosabb eseménysorozata, a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál a klasszikus zenei koncertek mellett számos opera-, balett-, tánc- és színházi előadással, jazz- és könnyűzenei programmal, valamint kiállítással várja az érdeklődőket. A 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál folyamatosan bővülő programjára a jegyek már kaphatók!

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programja több meghatározott tematika, fókuszpont és fontos motívum köré épül: Liszt Ferenc alakja és művészete minden évben kulcsfontosságú szerepet tölt be a fesztiválon. Ennek jegyében április 11-én a Faust-szimfóniával áll színpadra Kirill Gerstein, Hamar Zsolt és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Liszt-dalokkal nyűgözi le majd a közönséget Kolonits Klára és Zsoldos Bálint a BMC koncerttermében, és különleges Liszt-koncerttel készül a fesztiválra a Philharmonia Chor Stuttgart is. Április 16-án Liszt Orfeusza és 1. (Esz-dúr) zongoraversenye csendül fel Ránki Fülöp zongoraművész közreműködésével, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara előadásában.

 

A fesztiválprogramban minden évben kiemelt szerepet kap egy-egy ország művészete: 2019-ben az orosz kultúra kiemelkedő alkotói és alkotásai – klasszikusok, kortársak és élő legendák állnak majd a figyelem középpontjában. A fesztivál nyitókoncertjén, április 5-én Muszorgszkij második és egyben utolsó befejezettnek tekinthető operáját, a Hovanscsinát hallhatja a fesztiválközönség: a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a zeneszerzői szándékhoz hű változatban, Bojti János rekonstrukciójában szólaltatják meg a művet Kovács János vezényletével. Más műfaj, más mű, ám szintén Muszorgszkij: az észt származású zongorista, Kristjan Randalu, generációjának egyik legsokoldalúbb művészegyénisége az orosz komponista népszerű zongorasorozatát, az Egy kiállítás képeit írta át szaxofon-zongora kettősre, partnere a szaxofon világhírű mestere, David Liebman lesz. Dvořák, Brahms és Csajkovszkij műveivel, valamint a Prágai Filharmónia Kórusával kiegészülve érkezik hazánkba a Moszkvai Csajkovszkij Zenekar, a koncerten Pasztircsák Polina és Fokanov Anatolij közreműködik. Április 6-án többek között Prokofjev és Csajkovszkij kompozícióit hallhatjuk majd Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták előadásában a Pesti Vigadóban, persze Csajkovszkij-mű, méghozzá a Diótörő-szvit Mocsári Károly és Kocsis Krisztián zongorakoncertjén is felhangzik majd, és orosz tematikával, valamint a kortárs orosz képzőművészet legizgalmasabb alkotóival készül a tavaszra a Budapest Art Week is.

 

Izgalmas nemzetközi együttműködésekben sem lesz hiány, és minden műfajban igazi csemegéket tartogat a fesztivál. A Szépművészeti Múzeum impozáns rekonstruált tereiben 2019 tavasza´n az itáliai reneszánsz ge´niuszának, Michelangelo rajzmu?ve´szete´nek szentel kia´lli´tást.

 

Magyarországra érkezik a máltai sztártenor, Joseph Calleja, és a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán ad koncertet a flamenco, a jazz, a roma és a klasszikus zene elemeiből inspirációt merítő kiváló gitárművész, Snétberger Ferenc.

Bach ikonikus művével, a Goldberg-variációkkal érkezik a fiatal és extravagáns dél-koreai zongorazseni, Ji, aki mindössze tízesztendős volt, amikor minden idők legifjabb indulójaként megnyerte a New York-i Filharmonikusok fiatal művészek számára meghirdetett versenyét, és csillaga azóta is egyre magasabbra emelkedik.

Bach áll a középpontban Szokolay Balázs és a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén is, ahol a zeneszerző valamennyi billentyűs hangszerre írt szólóconcertója – hét versenymű, huszonegy tétel – elhangzik majd. A Grammy-díjas zeneszerző és karnagy, Eric Whitacre napjaink egyik legnépszerűbb muzsikusa: kompozícióit amatőr és professzionális kórusok százai adják elő, a világhálón szervezett virtuális kórusprojektjeiben már 110 országból vettek részt közreműködők, április 12-i koncertje a Zeneakadémián pedig igazán különlegesnek ígérkezik. Rendhagyó kamarazenei kalandot ígér Az út eleje – Az út vége című négyrészes koncertsorozat, ahol olyan zeneszerzők korai és kései műveit hallhatjuk, mint Haydn, Debussy vagy Chopin.

 

Először látogat Budapestre Prince felfedezettje, a káprázatos hangú díva, a lenyűgöző japán–amerikai soulénekesnő, Judith Hill. Új albumával érkezik az A38 Hajóra a különleges tehetségű, a komolyzenét az elektronikus poppal ötvöző osztrák dalszerző-énekesnő, Anja Plaschg, művésznevén Soap&Skin, szintén lemezbemutatóval örvendezteti meg a közönséget Hrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor vadonatúj formációja, a Wigama Lekko, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben pedig az összetéveszthetetlen hangzásvilágú manchesteri trió, a GoGo Penguin mutatja meg, milyen különleges elegyet alkot egy kis rock, jazz és elektronika.

 

A táncművészet szerelmesei szintén megkezdhetik a visszaszámlálást tavaszig, hiszen nekik is igazi különlegességeket ígér a fesztivál. A Theater Basel Balettegyüttese Tevje című darabját hozza el Budapestre, A Szél kapuja címmel új bemutatóra készül a hazai táncszcéna emblematikus alakja, Goda Gábor és az Artus, de premierrel kapcsolódik a fesztiválhoz a fiatalabb koreográfus-táncművész generáció nemzetközi sikereket arató tagja, Góbi Rita is.

 

A 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a főváros legjelentősebb kulturális intézményei, legfontosabb játszóhelyei és programhelyszínei fognak össze. Már harmadik alkalommal tér vissza a népi hagyományokat felkaroló Pont Fesztivál, és ahogy minden évben, idén is hamisítatlan tavaszi fesziválhangulat tölti be az egész várost: többek között újra megnyílik Budapest szívében az Akvárium Tavasz Terasz, ahol számtalan könnyűzenei koncert és gyerekprogram várja majd az érdeklődőket.

 

A kulturális tavasz 2019-ben is a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján, azaz április 5-én kezdődik, és egészen április 22-ig tart. A fesztivál folyamatosan bővülő programjára a jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve a www.btf.hu weboldalon vásárolhatók meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL – MISSZIÓ, FESZTIVÁLTÖRTÉNET

 

Az 1981-ben indult Budapesti Tavaszi Fesztivál az elmúlt közel négy évtizedben Közép-Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléjévé vált, olyan nagy presztízsű, elismert programsorozattá, amely a nemzetközi művészeti szcéna kiválóságait és a hazai kulturális élet legjobbjait emeli programjába és hozza el Budapestre. A műfaji sokszínűség a kezdetektől fogva alapérték: a nagyszabású hangversenyek és klasszikus zenei kamarakoncertek mellett számos opera, könnyűzenei és jazzkoncert, táncelőadás, színházi és képzőművészeti program várja a közönséget.

A nemzetközi művészeti fesztiválok sorában a Budapesti Tavaszi Fesztivál európai jelentőségű kulturális márkaként olyan fesztiválokhoz és városokhoz csatlakozik, mint Avignon, Aix-en-Provence, Montpellier, Edinburgh, a térségben pedig a Prágai Tavasz és a Bécsi Ünnepi Hetek, miközben őrzi és építi saját karakteres arculatát. „Fontos stratégiai döntés volt, hogy erősíteni kell az együttműködéseket, keresni kell a koprodukciók lehetőségét. A budapesti kulturális helyek és a város nagyméretű összefogása, szép közös munkája a fesztivál. A hazai és nemzetközi együttműködéseknek, az évekre előre tekintő közös gondolkodásnak köszönhetően olyan egyedi produkciók születnek, amelyek csak a Budapesti Tavaszi Fesztivál révén valósulhatnak meg. Ezért is különleges, amit a budapestiek és az ide látogatók számára nyújtunk” – mondja Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező operatív testület elnöke, kiemelve a fesztivál turisztikai vonzerejét is, hiszen az elmúlt évek hagyományait folytatva 2019-ben is a Müpa és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ együttműködésében valósul meg a fesztivál.

„Ma már bátran kimondható, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál Európa egyik legjelentősebb tavaszi eseménysorozatává vált. Fontos szempont volt számunkra, hogy minél szélesebbre nyissuk a kaput, ott vagyunk a jelentősebb budapesti kőszínházak mellett a független, alternatív teátrumokban is. A főváros legnagyobb koncerttermei és előadó-művészeti központjai mellett kisebb koncerttermekben, a különböző kerületek kulturális intézményeiben, közösségi házakban, múzeumokban, galériákban is jelen van a fesztivál” – hangsúlyozza Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja.

Csupa különlegességet tartogat a tavasz
Csupa különlegességet tartogat a tavaszCsupa különlegességet tartogat a tavaszCsupa különlegességet tartogat a tavaszCsupa különlegességet tartogat a tavasz

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!