Akadálymentesen

Magazin > Hasznos tippek utazóknak

Biztosan akad olvasóink között olyan, akinek már eltört valamelyik végtagja, s átélte a kiszolgáltatottságnak, vagy eleinte tehetetlenségnek tűnő helyzet „élményét”

 Utazóna 2020-02-10

Ilyen esetekben ismeri fel az ember, hogy a máskor megszokott mozdulatok most nem működnek, mennyi akadályba ütközünk akár csak a napi rutinok végzése közben. Ha van segítség, ha nincs, az átmeneti időszakra is kell megoldást találni! Sajnos sokan vannak, akiknél a problémák tartósabbak, nem átmenetiek. Anélkül, hogy mélyebben belemerülnénk, hogy milyen eredetűek ezek az akadályok, hogy például  már „nem tudjuk kettesével venni a lépcsőt” babakocsival, vagy bottal a kezünkben, esetleg kerekes székbe kényszerülve, vagy azért nem látjuk az utca túloldalán a feliratot, mert otthon maradt a szemüvegünk, stb. egyben biztosak lehetünk, hogy az akadályokat kell csökkenteni, vagy megszüntetni ahhoz, hogy lehetőleg mindenki a teljes élet élményének közelségét érezze, élje át. 

Az akadálymentes életvitelhez nagy segítséget nyújtanak a különböző civil szervezetek, önkéntesek igyekezve pótolni azokat a hiátusokat, amelyek az egyszerű életvitelhez szükségesek a fogyatékossággal élőknek. Ezt a célt tűzte ki maga elé a pécsi People First Egyesület, hogy segítsen a fogyatékossággal élőknek megtervezni egy-egy ügyintézésükhöz, vásárlásukhoz, bármiféle kimozdulásukhoz útvonalukat - hiszen náluk ez nem megy olyan egyszerűen, mint az ép embereknek. Tudniuk kell hova tudnak bejutni, hogyan, hova nem, hol található akadálymentes WC, segítség.

Az egyesület létrehozott egy adatbázist, melyet  http://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/   weboldalukon lehet elérni, melyen kategóriák szerint lehet keresni Pécs garantáltan akadálymentes helyszíneire. A hiánypótló kezdeményezés túlmutat a helybéliek élethelyzetének segítésén. A kétnyelvű oldalukon (magyar, angol) a városba érkezők számára nyújtanak közvetlen segítséget.

Az adatbázisban boltok, éttermek, közintézmények, kulturális helyszínek, turisztikai látványosságok, nyilvános WC-k, templomok, nemsokára akadálymentes turistautak is szerepelnek. A helyszíneket saját gyártású matricáikkal jelölték meg a bejáratokon, és az adatbázisban saját értékeléssel, fotókkal látták el a még könnyebb tájékozódás érdekében. Az akadálymentesítés nemcsak fogyatékossággal élőknek jó, hanem mindenkinek - gondoljunk csak a babakocsisokra, idősekre, átmenetileg megsérültekre, vagy akár csak a bőrönddel utazókra!

Jelenleg azon dolgozik az egyesület, hogy újabb helyszínek mellett minden korábbit is hallássérültek és látássérültek szempontjai alapján is feltárjanak, illetve az egyes helyszínekre való odajutást is feltérképezzék (a busz, a járdák, zebrák akadálymentesek-e, van-e akadálymentes parkoló stb).

Az egyesület a Pécs környéki kirándulóhelyek akadálymentesítésében is tevékenyen részt vesz, mint erről korábbi, Orfűről írt cikkünkben is beszámoltunk. Az ő közreműködésükkel kerül megrendezésre szeptemberenként a Magyarországon egyedülálló az Akadálymentes Turizmus Napja.

További információk: http://www.utazona.hu/ajanlatok/megtekint/szinezd-ujra-az-eleted-orfun/27254

 

Szucsák

Akadálymentesen
AkadálymentesenAkadálymentesenAkadálymentesenAkadálymentesen

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!