A TOP 10 múzeum Európában

Magazin > TOP úticélok

A kultúra, művészetek, történelem iránt fogékony utazók számára koránt sem mellékes, milyen látnivalók találhatók a más turisztikai értékeket is felmutató városok. Nekik segítünk ezzel a listával.

 Utazona - Szabó Péter 2019-01-16

Rettentő nehéz egy ilyen lista összeállítása, mert a szempontok nagyon szerteágazók és így iszonyú nehéz egy közös nevezőt találni, ami sorrendet alkot. Az mindenesetre biztos, hogy a múzeumok létrehozásához, fenntartásához, üzemeltetéséhez, az új és főleg grandiózus, kivételes tartalmú kiállítások létrehozásához ugyanaz kell, mint a háborúhoz: pénz, pénz, pénz. Ezért semmi meglepő nincs abban, hogy a top lista élmezőnyében a legtehetősebb városok legjobb múzeumai állnak, leszámítva pár ötletes újdonsággal előálló múzeumot, mely igyekszik dacolni a determinációval.

 

Ennek megfelelően a lista élén a párizsi Pompidou centrum található, mely magában foglalja döbbenetesen hatalmas és fantasztikus kincsekkel teli nyilvános könyvtárat, Európa legnagyobb modern művészeti múzeumát és az IRCAM-ot, a zenei és akusztikai központot. Megnyitása(1977) óta potom 150 millió látogatót vonzott, ami egy múzeum számára felfoghatatlan szám.

 

A második helyen a világ talán egyik legismertebb múzeuma található, a londoni British múzeum. Állandó gyűjteménye nyolc(8!!!) millió műből áll, minden kontinensről találhatunk itt kiállítási darabokat. Akár hónapokra is beköltözhetnénk, akkor sem jutnánk a végére. Döbbenetes kínálat, abszolút bakancslistás.

 

A harmadik helyre egy kevésbé ismert, ámde szintén kivételes múzeum, az amszterdami Rijksmuseum futott be, melyet először 1800-ban alapítottak Hágában, de 1808-ban Amszterdamba költöztettek. Igencsak sikeres múzeum, amit az is bizonyít, hogy például 2013-ban 2,2 millió embert érdekeltek a kiállításai. Mondjuk számomra felettébb meglepő, hogy beelőzte a negyedik helyre rangsorolt Louvre-t, melyet évente majd 10 millióan látogatnak, de az ítészek már csak ilyenek.

 

Az ötödik egy másik gigász, a madridi Prado, hatodik a londoni Tate, a modern művészetek fellegvára, hetedik szintén London ékköve, a National Gallery, nyolcadik egy kis műhely, az amszterdami Anna Frank ház, kilencedik a metz-i Pompidou center, mely a párizsi kistestvére, és tízedik a porto-i Serralves múzeum.

 

Őszintén szólva akad bennem hiányérzet. Hogy nem jutott be a tízbe az Uffizi, az Ermitage vagy a Pergamon? Na, mindegy, ízlések és pofonok ugyebár… Nektek melyik a kedvenc múzeumotok?

A TOP 10 múzeum Európában
A TOP 10 múzeum EurópábanA TOP 10 múzeum Európában

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!