A "Múzeumok Éjszakája" fővárosa

Magazin > Programajánló

Szombathely a "Múzeumok Éjszakája" program idei fővárosa

 Utazóna 2019-06-11

A „Nyugat királynője” megtisztelő címet is viselő  nyugat-dunántúli város Szombathely, az immár 17. alkalommal megrendezésre kerülő „Múzeumok Éjszakája” rendezvénysorozat idei fővárosa.

A hagyományosan Szent Iván éjszakájához legközelebbi szombaton tartott rendezvényre idén június 22-én kerül sor. Már öt éve a budapesti rendezvények mellett egy vidéki helyszín is reflektorfénybe kerül. Idén  a Múzeumok Éjszakája Fővárosa cím a nyugati  határ  közelében  fekvő Szombathelyt hozza közelebb Budapesthez. Az egykori Savarián át haladt a híres Borostyánkő út a Római Birodalom idején kötött össze távoli tájakat, ma pedig az M86-os autóút elkészültével került közelebb, de mindenképp gyorsabban elérhetővé legalább egy éjszakára a két főváros : Szombathely és Budapest.

A rendezvény az egész országot behálózza, melyen mintegy 400 múzeum vesz részt, melynek idei szlogenje #Utazás.Élmény.Múzeum. A kultúra, az élmények iránt érdeklődőket a gazdag kínálat valóban utazásra ösztönözheti. Idei újdonság, hogy a digitalizáció is fontos szerepet kap valamennyi vezérmotívum mellett.

Lássuk hogyan invitálnak az ország minden szegletéből bennünket a vasi megyeszékhelyre:

„Aki Szombathelyet, az idei rendezvénysorozat „fővárosát” választja a Múzeumok Éjszakáján úti céljaként, az garantáltan nem fog unatkozni ezen az estén, hiszen a szó szoros értelmében belekóstolhat az édes élményekbe a Smidt múzeum új kiállításának és kísérőprogramjainak köszönhetően, ha istenek közt szeretné érezni magát, nem kell mást tennie, mint tiszteletét tennie az Iseum Savariensbe, majd büntetlenül le is graffitizheti a szombathelyi képtár egyik falát. Viszont, ha túlzásba viszi a bűnözést, hirtelen a Szombathelyi Törvényszéken találhatja magát, ahol jobb esetben tanúként, rosszabb esetben pedig vádlottként felelhet a bíró kérdéseire, miközben a régmúlt pereit elevenítik fel. Amikor azt hiszi, hogy ennél kalandosabb már nem is lehet az éjszaka, a városi levéltár pincéjében találva magát nézhet szembe az egykori kínzó- és kivégzőeszközökkel. És ha úgy érzi, hogy már nincs tovább, akkor fújhatja... a Savaria Szimfonikus Zenekarral együtt….”

A Savaria Múzeumban ez alkalomból nyílik meg a „Változó kultúrák változó tájban” c. állandó kiállítás, mely a népvándorlás és a középkor történetébe enged bepillantást, s közben a látogatók megnézhetik, hogyan történik a digitalizáció a gyakorlatban. A gyerekek a kiállításhoz kapcsolódó kincskereső és nyomozó játékokban vehetnek részt.

Az ókori Savariát átszelő Borostyánkő út mellett fellelt és példa értékűen feltárt Isis szentély a hajdani utazókról, hitvilágukról árul el titkokat. Az Iseum Savariense történelmi, mitológiai utazásra csábít, ahol a feltárt leletek között  olyan kincs is fellelhető, mint egy Isis istennőt ábrázoló eredeti dombormű, melyen a hatalmas egyiptomi vízi-országút, az életet adó Nílus áradására ad jelet hangszerével a sistrummal. Az ókori leletek 3D-s rekonstrukcója valóságos időutazás!

A Szombathelyi Képtár a kortárs vizuális művészet digitális eszközeit helyezi előtérbe. Mobil applikáció segítségével egy izgalmas, nyomozós nyereményjátékba is bekapcsolódhatnak a látogatók, s aki esetleg magával hozta festékszóróját ezúttal büntetlenül graffitizhet a Képtár kerítésén.

A műszaki érdeklődésűek a MÁV és a GySEV mozdonyjavító műhelyében a vonatközlekedés múltjába és a legkorszerűbb technikával felszerelt forgalomirányító központjába kapnak betekintést. (Az utolsó szombathelyi villamos a Smidt múezumnál látogatható.)

A zene szárnyán repülhetnek akik az egykori zsinagógában kialakított, Bartók Béláról elnevezett koncertteremben  tesznek látogatást. A zenészek közelről bemutatják hangszereiket, a vállalkozó kedvűek beülhetnek a zenekarba, vagy akár „dirigálhatnak” a rögtönzött koncerteken.

Édes élményekben is részesülhetnek akik a Smidt múzeumban 19:00 órakor nyíló „ Egy szelet Szombathely” című kiállításra kíváncsiak. A gazdag magángyűjtemény ezúttal a kiegyezés utáni, szombathelyi kávéházi élet világába kalauzol korabeli enteriőrrel, receptekkel és természetesen ízlelhető „kiállítási tárgyakkal”- tortákkal, süteményekkel, ehető virágokkal.

Azok se keseregjenek, akik most lemaradnak a szombathelyi múzeumi éjszakáról, mert a legboldogabb város címmel is büszkélkedhető megyeszékhely egész évben gazdag programkínálattal, egyedi látnivalókkal és a városuk sokszínűségének bemutatása  iránt elkötelezett szakemberekkel és „városi polgárokkal” találkozhatnak.

További infok: www.szombathely.hu,
http://www.programturizmus.hu/ajanlat-savaria-tortenelmi-temapark-szombathely-info.html

(Szucsák Éva)

A "Múzeumok Éjszakája" fővárosa
A "Múzeumok Éjszakája" fővárosaA "Múzeumok Éjszakája" fővárosaA "Múzeumok Éjszakája" fővárosaA "Múzeumok Éjszakája" fővárosa

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!