A legjobb horvátországi éttermek 1.

Magazin > Gasztronómia

Időszerű áttekinteni, hol is lehet minőségi ételeket fogyasztani az Adrián. Nem könnyű feladat, de nekiláttunk.

 Szabó Péter 2016-08-03

Induljunk északról délnek, hiszen úgyis általában így érkezünk meg a Horvát tengerpartra. Ezen az sem változtat, hogy nekem speciel mégis inkább Dalmácia, azon belül is Közép- és Dél-Dalmácia a kedvencem. Tehát nézzük, hol érdemes betérni pár falatra az olasz határtól dél felé haladva. Most tehát Isztriával kezdünk és haladunk délre.

A tippjeinknél nem emelünk ki semmit az éttermek kapcsán, hogy mi a legjobb ételük, mert ez úgyis szubjektív. A választásoknál figyelembe vettük a szaklapok értékelését is a saját tapasztalásaink mellett.


 

Mindjárt ott van – még nem a tengerparton, ha nem bőven beljebb – a világhíres isztriai szarvasgombák földjén a Zigante étterem Livade településen. A környéken találták a világ legnagyobb fehér szarvasgombáját, érthető tehát, ha nehéz olyan ételt találni az étteremben, ami nem kötődik a szarvasgombához. Természetesen nem csak ezért érdemes meglátogatni az éttermüket.

Szintén a tengerparttól távol található a Buscina étterem. Mielőtt elérnénk Umag városát érdemes betérni az 1992-ben alapított étterembe pár falatra. Nem véletlen emlegeti a Gault@Millau is a legjobbak között, nem mellesleg a TripAdvisor-nál is a legkedveltebb éttermek egyike.

A San Rocco egy négy csillagos családi hotel, ami Horvátországban öt éven át volt a legjobb ebben a kategóriában, és ezt a minősítését részben a kiváló konyhájának köszönheti. Mindezt úgy érték el, hogy Brtonigla települése még mindig nem a tengerparton található. Kitűnő ízléssel és látványosan elkészített ételeikért megéri betérni hozzájuk.

Porec egyik büszkesége az Sv. Nikola étterem, ahol már a tengert is megkapjuk az ételek mellé. Az étterem catering-et is vállal, így ha hajónkon akarunk falatozni, azt is megoldják. Azonban teljesen mindegy, hol eszünk a főztjükből, garantáltan minőséget kapunk a pénzünkért.

Rovinjban már megint egy csinos boutique hotelben érdemes kipróbálni a séf és a somelier-ek tudását: a Monte Mulini szálloda Wine Vault névre keresztelt étterme modern francia konyhát visz, miközben állításuk szerint Horvátország legszélesebb borlapját kínálja vendégeinek. Az mindenesetre biztos, hogy a borospincéből kialakított étterem hűvösében kitűnő borokat kortyolva lehet falatozni, de a kortyolást módjával tegyük, mert a nyári melegbe kilépve megszédülhet az ember.

Semmiképp ne feledkezzünk meg Rovinj büszkeségéről sem, a Monte étteremről. Ugyan nincs Michelin csillagja, de minden tekintetben ennek a közelében van. Kitűnő konyha, extravagáns tálalás, elegáns környezet… Kötelező meglátogatni.

Az isztriai éttermek olasz behatásait jól mutatják a névválasztások is, amit a következő, Pula városában található Milan hotel és étterem is jól példáz. Kiváló ízléssel kialakított terek és elegáns tálalású ételek jellemzik az éttermet, mindenképpen javasolt kipróbálni. Nem véletlen, hogy a Gault&Millau is erősen javasolja.

A kiemelt éttermek természetesen kiemelt minőséget és ennek megfelelően kiemelt árkategóriát is jelentenek. Ezért semmiképpen ne hasonlítgassuk őket egy átlagos tengerparti konobával, ahogy egy kitűnő hangú utcazenészt sem hasonlítunk össze a legjobb operaénekesekkel. Mindegyik kiváló a maga kategóriájában, de a saját szintjükön érdemes összemérni őket.

Természetesen most is örömmel várjuk észrevételeiket és ajánlásaikat, melyek a saját kedvenc éttermeik.

Legközelebb délebbre látogatunk.

A legjobb horvátországi éttermek 1.

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!