8 innovatív, látványos és tudományos hely Mo-n!

Magazin >

Nem tudod, hova menj kirándulni? Mutatunk 8 innovatív és látványos kulturális vagy éppen tudományos központot, amit semmiképp se hagyj ki, ha kirándulás közben szeretnéd bővíteni ismereteidet is!

 Szeretlek Magyarország 2017-08-22

A világ egyik legnagyobb pincerendszere? Vulkánok itthon? Tudományos játszóház? Szerencsére ma már itthon is egyre több olyan kulturális és tudományos létesítmény van, ahol úgy tehetünk szert tudásra, hogy közben egy ingergazdag, élményteli környezetben vagyunk.

Az Európai Unió támogatásával az elmúlt években számos ilyen létesítmény született vagy újult meg, ezekből mutatunk be most nyolcat.

Budafoki Borváros – Záborszky Kúria

Budafok borászati hagyományai nem új keletűek, itt található ugyanis a világ egyik legnagyobb, közel 120 kilométer hosszú, ma is működő pincerendszere.

A 2011 nyarán létrejött Budafoki Borváros skanzenszerű Borutcájában Magyarország 10 bortermő térségének (Badacsony, Balatonboglár, Eger, Etyek-Buda, Mecsekalja, Somló, Sopron, Szekszárd, Tokaj-Hegyalja, Villány) boraival és hagyományaival ismerkedhetnek meg a látogatók. A nagyszabású turisztikai fejlesztés közel 300 millió forintos uniós támogatással valósult meg.

ELI Lézerközpont

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak.

Az Európai Uniós támogatással létrejött kutatóintézet várhatóan 2019 végére éri el a teljes kapacitását. A szegedi lézeres kutatóközpontban végezhető kutatások elsősorban fizikai, biológiai, kémiai, orvosi és anyagtudományi területeket érintenek majd.

Gyulai Várfürdő

Az Almásy-kastély 8,5 hektár területű parkjában található Gyulai Várfürdő az Alföld egyik legmodernebb, európai színvonalú strand- és gyógyfürdője. A többfunkciós létesítmény egy sikeres európai uniós pályázat eredményeként egy fedett családi élményfürdővel, az AquaPalotával bővült.

A Dél-Alföld egyetlen nemzetközi minősítésű gyógyfürdője joggal nevezhető az ország legzöldebb fürdőjének, a létesítmény fűtését ugyanis javarészt geotermikus energiával oldják meg.

Kemenes Vulkánpark

Magyarország egyetlen vulkanológiai látogatóközpontja, a Ság-hegy lábánál elterülő Kemenes Vulkánpark látványos és interaktív módon mutatja be az öt millió éves Ság-hegy történetét és a vulkanizmust, valamint a gigantikus méretű geológiai változásokat.

A 2013-ban megnyílt vulkánparkban a látogatók megismerhetik nem csak Magyarország, a Föld, hanem a többi bolygó vulkáni tevékenységét, illetve azt is, miként jelezhetők előre a tűzhányók működését kísérő katasztrófák. Az 536 millió forintos beruházás az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg, 85 százalékos uniós támogatással.

Levendulaház

A tihanyi Belső-tó partján található Levendula Ház a „Tihanyi-félsziget Vulkáni Képződményei” Európa Diplomás terület látogatóközpontjának szerepét is betölti, amely a levendulán kívül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park geológiai örökségét, valamint növény- és állatvilágát is igyekszik élményszerűen és hitelesen bemutatni a nagyközönség számára.

Az Európa Tanács ajánlásának megfelelően a látogatóközpont egy közel 300 milliós uniós forrásnak köszönhetően készült el 2011 nyarán, és még a nyitás évében elnyerte az “Év Ökoturisztikai Látogatóközpontja” díjat. A Levendula Ház idén nyártól új, levendulás filmmel és ürge show-val is várja az érdeklődőket.

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ

Az Európában is egyedülálló Mobilis Interaktív Kiállítási Központ a magyarországi autógyártás fellegvárában, Győrben található.

A 74 interaktív játéknak és természettudományos óráknak helyt adó tudományos játszóház 2012-ben egy sikeres európai uniós pályázat eredményeként nyitotta meg kapuit. A különleges dizájnnal rendelkező épületet egy speciális belső égésű motor, a Wankel-motor dugattyújáról formázták.

Nagyerdei Víztorony

A Cívisváros egyik emblematikus épülete egy 500 millió forintos uniós beruházásnak köszönhetően 2015 óta ismét régi fényében csillog. A Nagyerdei Víztorony a felújítás után többfunkciós kulturális és élményközponttá vált.

Alsó szintjén egy időszaki tárlatoknak, előadásoknak, koncerteknek is otthont adó teret rendeztek be, de helyet kapott itt egy vízbár és egy ötpályás, tizenkét méter magas mászófal is. A 34 méter magasan található kilátó – melyhez 207 lépcsőn lehet feljutni – egyedülálló panorámát tár a vendégek elé.

Tisza-tavi Ökocentrum

A Tisza-tavi Ökocentrum a Tisza-tó és a Tisza-völgy gazdag élővilágát és a helyi bioszféra működését mutatja be. A 2012-ben elkészült létesítmény elsősorban látogatóközpont és témapark, ahol Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriuma is megtalálható.

A főépület mellett egy mintegy 10 hektáros szabadidőpark áll, amely állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert, míg a létesítmény részét képezi egy tájház és egy halászskanzen is, amelyek valódi időutazást nyújtanak a XIX. század világába. Az Ökocentrum létrejöttét egy közel kétmilliárd forintos uniós támogatás biztosította.

8 innovatív, látványos és tudományos hely Mo-n!
8 innovatív, látványos és tudományos hely Mo-n!8 innovatív, látványos és tudományos hely Mo-n!8 innovatív, látványos és tudományos hely Mo-n!8 innovatív, látványos és tudományos hely Mo-n!
8 innovatív, látványos és tudományos hely Mo-n!

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!